Vårt kaffe

​Den första kaffebönan upptäcktes i Etiopien. Enligt legenden så upptäcktes bönan då bonden Kaldi märkte att hans getter inte kunde sova på nätterna efter dem hade ätit av en viss sorts böna.

I Etiopien har kaffet alltid vuxit utan att behöva odlas. Kaffet växer naturligt i tjock skog tillsammans med andra växtarter. När kringväxande frukter faller till marken sugs smaken upp av kaffeplantorna och ger kaffet dess fruktiga smak.

På grund av detta har etiopiskt kaffe också den störta variationen på smak då det kan smaka allt från fruktigt till choklad och lime. Men vissa regioner i Etiopien producerar distinkta kaffesmaker och Yirgacheffe är en av dem. Här kan man ofta känna igen en smak av jasmin och aprikos.

Kaffe från Yirgacheffe är känd för att vara anpassad till god smak medans i andra regioner som Sidama hittar man mer traditionella smaker..

En annan anledning till variationen i etiopiskt kaffe är deras sofistikerade metoder av att torka kaffebönorna. Det finns en metod av att torka bönorna inne i frukten och en annan av att direkt ta bönan ur frukten.