Vårt kaffe

Den absolut första kaffebönan upptäcktes i Etiopien. Enligt legenden så upptäcktes bönan då bonden Kaldi märkte att hans getter inte kunde sova på nätterna efter de hade ätit av denna speciella böna.

I Etiopien har kaffet alltid vuxit utan att behöva odlas. Kaffet växer naturligt i tätbevuxen skog tillsammans med andra växtarter. När kringväxande frukter faller till marken, så sugs smaken upp av kaffeplantorna och ger kaffet dess fruktiga smak.

Det är just därför etiopiskt kaffe har den största variationen på smak, eftersom det kan smaka allt från fruktigt till choklad och lime. Däremot producerar vissa regioner i Etiopien distinkta kaffesmaker och Yirgacheffe är en av dem. Kaffet därifrån har ofta en smak av jasmin och aprikos. Det har dessutom ett rykte av att ha en spännande smak, medan andra regioner som Sidama är mer känt för att ha mer traditionella smaker.

En annan anledning till variationen i etiopiskt kaffe är deras sofistikerade sätt att torka kaffebönorna. En metod går ut på att torka bönorna inne i frukten och en annan metod går ut på att ta ut bönan direkt ur frukten.