Om oss

Almaz grundades med ett mål; att erbjuda Sverige den finaste kaffebönan som går att få tag på. Vi visste att kaffe började i Etiopien och att vi, likaså, måste börja leta där. Det visade sig vara svårare än vad vi trodde på grund av restriktioner som landet hade infört kring deras handel. Men vi gav inte upp. Vi hittade en del importörer och exportörer men de levde inte upp till de förväntningar vi hade. Då hittade vi en böna som var så god att vi alla häpnade, i regionen Yirgacheffe. Den var söt med tydliga fruktiga karaktärer, den var len och balanserad, den var god och lyxig. Det var en kaffesmak vi ville visa för resten av världen.

Vi rostade den väldigt ljust och uppmuntrade våra kunder att använda det som bryggkaffe för det var så vi älskade att dricka det. Men vi visste att folket gillar variation. Många ville ha ett mörkare kaffe, vissa ville ha en italiensk smak, en svensk smak, ett espresso. Så vi bestämde oss för att breda ut vårt sortiment, men utan att kompromissa på kvalité. Vi behöll vår böna, men rostade den lite mörkare och blandade den med en Robusta från Indien. Detta blev vårt espresso och det blev en succé. Våra kunder ville också ha ett kaffe med en mer traditionell nöt- och chokladsmak, så vi hittade en jättefin böna från Sumatra som blev vårt Indonesia.

Vi på Almaz anser att kvalité väger tyngre än allt annat. Är kvalitén hög så får man mycket annat på köpet också som ekologiska bönor och spårbarhet. Vi avsmakar vårt kaffe ständigt och jämför det med andra bönor och med kaffe från våra konkurrenter. Vi kan alltid, med stolthet, kalla vårt kaffe för lyxkaffe.